[wcp-carousel id="2193"]

Kartoffelsalat, czyli niemiecka sałatka ziemniaczana

Kartoffelsalat, czyli niemiecka sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana, czyli Sylwii ukochana Kartoffelsalat. Oryginalny przepis poznała od znajomej Niemki, u której dekadę temu pracowała jako Au Pair. Tak samo przygotowywała sałątkę  jej ciocia mieszkająca nieopodal Schwarzwaldu.

Z dodatkiem oliwy, szczypiorku i octu winnego jest idealną, wytrawną przekąską i… właściwie pełnym daniem, do którego wraca wielkim sentymentem i z szybszym biciem serca. Dobrze przygotować ją dzień wcześniej – po nocy spędzonej w lodówce smakuje zdecydowanie najlepiej. Jest fajnym dodatkiem do wszelkich kiełbasek albo kurczaka. Ale tak naprawdę nie potrzebuje żadnego kompana 🙂

Kartoffelsalat – składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 300-400 ml bulionu warzywno-drobiowego
  • cebula czosnkowa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz

Jak zrobić niemiecką sałatkę ziemniaczaną?

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości (uważamy, żeby ich nie rozgotować – najlepiej sprawdzać widelcem i jeśli w środku stawiają delikatny opór – są gotowe do wyjęcia).
2. Przygotowujemy marynatę: w misce mieszając wszystkie składniki: bulion, szczypiorek, majeranek, ocet, sól, pieprz, oliwę oraz drobno posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę.
3. Gdy ziemniaki nieco ostygną, obieramy je (skórka powinna bardzo lekko schodzić) i kroimy w ok. 1 cm plasterki. Wrzucamy do marynaty. Ważne, aby zarówno marynata jak i ziemniaki były podczas łączenia ciepłe.
4. Gdy sałatka ostygnie – wkładamy ją na kilka godzin do lodówki (ale na ciepło też są pyszna!). Voila 🙂



5 thoughts on “Kartoffelsalat, czyli niemiecka sałatka ziemniaczana”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.