Uwielbiamy wszelkiego rodzaju nuggetsy, chrupiące kawałki kurczaka lub indyka maczane we wspaniałych, gęstych sosach… Aromatyczne, cudownie chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i rozpływające się w środku. Niełatwo zjeść takie w knajpie, bo zawsze im czegoś brakuje. A tak łatwo przygotować je w domu 🙂 Jednak – aby rzeczywiście rozpływały się w ustach – warto włożyć je do marynaty na co najmniej kilka godzin. Nie trzeba wiele – wystarczy jogurt naturalny i przyprawy. Do tego naprawdę prosta panierka, pół godziny w piekarniku i pyszne kawałki indyka gotowe do schrupania. Niewiele pracy, mnóstwo pyszności.
Składniki:
* 500 g piersi z indyka
* 1/2 paczki krakersów
* 250 g sera żółtego (ementaler)
* 400 g jogurtu naturalnego
* łyżka miodu
* łyżka słodkiej papryki w proszku
* sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Indyka oczyszczamy i kroimy na niewielkie kawałki, wedle uznania 🙂 Przyprawiamy, przekładamy do miski i zalewamy całość jogurtem połączonym z miodem. Wkładamy do lodówki na 24 h.
2. W blenderze miksujemy krakersy i ser żółty (niezbyt drobno).
3. Kawałki indyka obtaczamy w krakersowo-serowej posypce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 stopniach. Voila!
Uwielbiam chrupiące nuggetsy, spróbuj też zrobić pierś kurczaka na chrupiąco
http://bulkazchlebem.pl/piersi-kurczaka-na-chrupiaco
A MIÓD mamy zjeść czy patrzeć się na niego ?
Miód oczywiście dodajemy do marynaty. Dziękujemy za czujność 😉
Miód zjedz na deser 😛
Trudno się nie zgodzić, jak się jest miłośnikiem dań mięsnych, to Twoja propozycja jest jak znalazł. Pieczone zawsze inaczej smakuje, i chyba jest zdrowsze, co kol wiek to znaczy. Zapraszam Cię do spróbowania propozycji również pieczonej w piekarniku. http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/11/roladki.html
Pozdrawiam i zapraszam
ŚWIETNY POMYSŁ ;JESZCZE TAKICH NIE ROBIŁAM;MUSZĄ BYĆ PYSZNE..ZAPRASZAM DO SIEBIE NA ”KURCZAKA CURRY NA PATYKU”POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/kurczak-curry-w-ciescie-nalesnikowym.html
Wlasnie robie te superancko wygladajace Nuggetsy, ale mam pytanie, czy trzeba oplukac mieso z marynaty i potem obtaczac w panierce, czy bezposrednio? pozdrawiam
Indyka nie płuczemy przed obtoczeniem w panierce. Marynata, w której spędza czas indyk, jest niezbędna – nadaje mięsu genialny smak i miękkość 🙂 Kawałki mięsa możesz ewentualnie otrząsnąć z nadmiaru marynaty, ale my wykorzystujemy ją w całości. Pozdrawiamy!
Przepis fajny a jak widać efekt szybki i co widać na zdjęciach wygląda to wszystko przepysznie !!!!
świetny przepis 🙂
no i te zdjęcia – masz talent
do tak pysznego dania dorzucam odchudzający koktajl spalający tłuszcz 🙂
http://odchudzaniejestproste.pl/napoj-pobudzenie-metabolizmu-spalacz-tluszczu-i-przyspieszacz-metabolizmu-diy/
i do tego przyspiesza metabolizm.
Pozdrawiam i życzę dalszych ciekawych pomysłów