Co zrobić z liśćmi rzodkiewki, by się nie zmarnowały? Na przykład pyszne i proste spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i mięty. To zdecydowanie Jej ukochane, wiosenne danie i propozycja na szybki obiad w środku tygodnia. I w dodatku bardzo tani obiad.
Wiosna i lato to czas, kiedy rzodkiewki jemy dosłownie codziennie, zwykle wieczorem jako przekąskę do Netflixa 🙂 Długo mieliśmy wyrzuty sumienia z powodu wyrzucania liści rzodkiewki do kosza, aż przeczytaliśmy gdzieś (i to było dobre parę lat temu), że je również można jeść na różne sposoby.
Same liście rzodkiewki są bardzo wyraziste w smaku, dość ostre i gorzkie. Pesto z liści rzodkiewki zamienia się w delikatny, orzeźwiający i lekko kwaśny dodatek do makaronu. Choć tak naprawdę można je jeść łychą prosto ze słoika!
Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki — skład (na 2 porcje):
- ok. 150 g ugotowanego al dente makaronu typu spaghetti (może być razowy)
- pęczek liści z rzodkiewki (plus 2 rzodkiewki do zamarynowania i dekoracji)
- 5-10 listków mięty (plus do dekoracji)
- skórka i 3-4 łyżki soku z cytryny
- 50 g oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki — jak zrobić?
- Pęczek rzodkiewki porządnie płuczemy i suszymy. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.
- Ze sparzonej wrzątkiem cytryny ścieramy skórkę do miseczki, dodajemy świeżo wyciśnięty sok i dodajemy plasterki cytryny. Mieszamy i odstawiamy.
- Do blendera (lub miski, gdzie będziemy miksować) wrzucamy liście rzodkiewki, miętę, dwie łyżki cytrynowej marynaty, oliwę z oliwek, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.
- Całość blendujemy na gładką masę i w razie potrzeby doprawiamy.
- Ugotowany makaron dokładnie mieszamy z pesto i dekorujemy listkami mięty i plasterkami zamarynowanej rzodkiewki. Voila
Zobacz także: Spaghetti z suszonymi pomidorami