Sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków z dodatkiem prażonych pestek słonecznika i z aromatycznym młodym szczypiorkiem to kwintesencja wiosny. To danie nie potrzebuje żadnych towarzyszy, choć świetnie komponuje się np. z jajkiem sadzonym czy kiełbaskami (tak mieliśmy okazję próbować jej, będąc w Niemczech). Fantastycznie smakuje z kefirem, a gdy jest przekąską na wieczór – z zimnym piwem. Do naszej sałatki wykorzystaliśmy młode ziemniaki, dlatego ugotowaliśmy je w mundurkach z odrobiną soli.
Sałatka ziemniaczana – składniki:
- 400 g małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach w osolonej wodzie
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki czerwonego octu winnego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- świeżo mielony pieprz (według uznania)
Sałatka ziemniaczana – jak zrobić:
1. Gdy ziemniaki stygną, pestki słonecznika prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Odstawiamy.
2. Schłodzone ziemniaki kroimy na połówki (te większe na cztery części) i przekładamy do dużej miski.
3. Do ziemniaków dodajemy słonecznika i posiekany szczypiorek.
4. Dodajemy oliwę, ocet, paprykę i pieprz. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy.
5. Sałatka smakuje zarówno tuż po przyrządzeniu, jak i następnego dnia, gdy dobrze się schłodzi w lodówce, a całość nabierze charakterku 🙂
Voila!