Kulki ziołowo-paprykowe to przyjemna przystawka i na pewno coś na szybko, np. do wina lub piwa, gdy nie chcemy zapychać się chipsami. Kulki ziołowe najlepiej smakują solo, na jeden szybki gryz. Najlepiej wykorzystać do ich przygotowania mieszankę ulubionych świeżych ziół, ale akurat ich nie mieliśmy, więc w ruch poszła mieszanka tych suszonych. Pamiętajmy, by przed podaniem kulki dobrze schłodzić.
Składniki:
* 2 opakowania serka naturalnego
* przyprawy:
– zioła prowansalskie
– oregano
– bazylia
– tymianek
– papryka słodka
– papryka słodka
– papryka ostra
– sól
– sól
– pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
1. Z serka formujemy niewielkie kulki – najlepiej robić to w nieco zwilżonych rękawiczkach, by serek nie przyklejał się do rąk.
2. Na małe talerzyki wysypujemy zioła i paprykę. Każdą z kulek oprószamy odrobiną soli, a następnie obtaczamy w wybranych ziołach i papryce.
3. Kulki wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Voila!