[wcp-carousel id="2193"]

Domowe pączki – bez proszku do pieczenia i bez drożdży

Domowe pączki – bez proszku do pieczenia i bez drożdży

Domowe pączki – chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i delikatne w środku. Robi się je błyskawicznie, a to lubimy najbardziej. Nie trzeba wyrabiać ciasta, nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, a i tak wychodzą wspaniałe i znikające w mig kulki 🙂 Odrobina cukru pudru i domowe pączki smakują jak z najlepszej cukierni.

Nasze domowe pączki przygotujesz bez robienia specjalnych zakupów. Wykorzystasz do nich podstawowe składniki, które każdy z nas ma zwykle w domu.

Ze składników wyszło nam 15 pączków – jedne mniejsze, inne większe, a jeden nawet z dziurką 🙂 Każdy domownik niech wrzuci swoją partię i zobaczy, co mu wyjdzie. To lepsze niż andrzejkowa zabawa woskiem.

Domowe pączki – składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • cukier puder
  • olej do smażenia (na wysokość 3-4 palców)

Domowe pączki – jak zrobić?

  1. Wodę, cukier i masło rozpuszczamy w garnku. Zdejmujemy z ognia.
  2. Dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę.
  3. Gdy masa wystygnie, dodajemy jajka i raz jeszcze miksujemy.
  4. W szerokim garnku rozgrzewamy olej, na który rzucamy niezbyt duże porcje ciasta.
  5. Smażymy na złoty kolor, ściągamy na papierowy ręcznik, a gdy wystygną, posypujemy cukrem pudrem. Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.