Domowe pączki – chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i delikatne w środku. Robi się je błyskawicznie, a to lubimy najbardziej. Nie trzeba wyrabiać ciasta, nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, a i tak wychodzą wspaniałe i znikające w mig kulki 🙂 Odrobina cukru pudru i domowe pączki smakują jak z najlepszej cukierni.
Nasze domowe pączki przygotujesz bez robienia specjalnych zakupów. Wykorzystasz do nich podstawowe składniki, które każdy z nas ma zwykle w domu.
Ze składników wyszło nam 15 pączków – jedne mniejsze, inne większe, a jeden nawet z dziurką 🙂 Każdy domownik niech wrzuci swoją partię i zobaczy, co mu wyjdzie. To lepsze niż andrzejkowa zabawa woskiem.
Domowe pączki – składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- 100 g masła
- 3 jajka
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- cukier puder
- olej do smażenia (na wysokość 3-4 palców)
Domowe pączki – jak zrobić?
- Wodę, cukier i masło rozpuszczamy w garnku. Zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę.
- Gdy masa wystygnie, dodajemy jajka i raz jeszcze miksujemy.
- W szerokim garnku rozgrzewamy olej, na który rzucamy niezbyt duże porcje ciasta.
- Smażymy na złoty kolor, ściągamy na papierowy ręcznik, a gdy wystygną, posypujemy cukrem pudrem. Voila!