Dietetyczna zupa buraczkowa z natką pietruszki to błyskawiczny, lekki obiad w środku tygodnia. W dodatku naprawdę prosty i z zaledwie kilku składników. Jeśli kochacie niczym nie zmącony smak buraczków, ta zupa zawładnie waszymi serduchami. I to dosłownie, bo burak pyszny jest i burak zdrowy jest!
Zdecydowanie warto jeść buraki, które przede wszystkim wspomagają ogólną odporność, spowalniają procesy starzenia się, zapobiegają anemii, obniżają ciśnienie czy poziom cholesterolu. Betainy zawarte w buraku to silne barwniki przeciwutleniające o korzystnym wpływie na organizm. Szklanka soku z buraków uchroni nas przed katarem (lub zmniejszy go), uwolni nas od zgagi i doda sił. Buraki mają też niski indeks glikemiczny (choć po ugotowaniu jest on nieco wyższy – gotowane buraki i tak wciąż stanowią dietetyczną przekąskę) – wspomagają przemianę materii i usuwają szkodliwe toksyny z organizmu.
Nie żałujcie też swojej zupie z buraczków zieleniny, np. natki pietruszki. To dodatkowa, porządna dawka witaminy C. Natka pietruszki, podobnie jak buraki, wspiera nasz układ odpornościowy i chroni przed infekcjami. Konkluzja – zupa buraczkowa to idealna zupa zimową porą 🙂
Potrzebujecie pozytywnego kopa w środku tygodnia? Weźcie ze sobą do pracy czy szkoły słoik pysznej, dietetycznej zupy buraczkowej z natką pietruszki, a ten dzień będzie należał do Was!
Składniki (2 porcje):
- 2 średnie buraki
- 2 średnie ziemniaki
- włoszczyzna mrożona w paski (2 szklanki)
- łyżka octu winnego
- świeżo mielona sól i pieprz
- opcjonalnie: 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 min (do momentu, gdy nie będą całkiem miękkie).
- Dodajemy włoszczyznę i ocet i gotujemy do miękkości.
- Przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy dużą ilością świeżej natki pietruszki.
- Tuż przed podaniem dodajemy również jogurt naturalny. Voila!