[wcp-carousel id="2193"]

Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym

Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym

Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym, czyli delikatne – ale nie nudne za sprawą naszej ukochanej chili, kremowe – za sprawą śmietany, aromatyczne – za sprawą czosnku i wina i przede wszystkim piekielnie wciągające danie z owocami morza w roli głównej. U nas to On jest ekspertem od krewetek, Ona się więc nawet do nich nie przymierza, ale taki obiad (lub jak kto woli kolacja) jest naprawdę genialny w swojej prostocie, a sprawia tak wiele przyjemności. Jeśli lubicie krewetki i spaghetti – koniecznie spróbujcie!

Składniki:

  • 350 g makaronu spaghetti
  • 200 g mrożonych krewetek
  • 2 papryczki chili
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek startego sera żółtego
  • 150 ml białego wina półwytrawnego
  • 4 łyżeczki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • opcjonalnie: świeża (lub suszona) natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Rozmrożone krewetki marynujemy w oliwie, świeżo mielonej soli, pieprzu i słodkiej papryce.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy krewetki przez 3 minuty. Następnie odkładamy je do miseczki.
  4. Na patelnię po krewetkach wrzucamy masło, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i cukier trzcinowy. Podsmażamy 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i drobno posiekaną chili.
  5. Po minucie dodajemy białe wino. Mieszamy, a następnie dodajemy śmietanę.
  6. Po kolejnych 2 minutach dodajemy ser żółty i zdejmujemy patelnię z ognia. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
  7. Dodajemy ugotowany makaron i krewetki. Delikatnie mieszamy i… voila!

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.