Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym, czyli delikatne – ale nie nudne za sprawą naszej ukochanej chili, kremowe – za sprawą śmietany, aromatyczne – za sprawą czosnku i wina i przede wszystkim piekielnie wciągające danie z owocami morza w roli głównej. U nas to On jest ekspertem od krewetek, Ona się więc nawet do nich nie przymierza, ale taki obiad (lub jak kto woli kolacja) jest naprawdę genialny w swojej prostocie, a sprawia tak wiele przyjemności. Jeśli lubicie krewetki i spaghetti – koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- 350 g makaronu spaghetti
- 200 g mrożonych krewetek
- 2 papryczki chili
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 5 łyżek startego sera żółtego
- 150 ml białego wina półwytrawnego
- 4 łyżeczki masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, słodka papryka
- opcjonalnie: świeża (lub suszona) natka pietruszki
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
- Rozmrożone krewetki marynujemy w oliwie, świeżo mielonej soli, pieprzu i słodkiej papryce.
- Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy krewetki przez 3 minuty. Następnie odkładamy je do miseczki.
- Na patelnię po krewetkach wrzucamy masło, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i cukier trzcinowy. Podsmażamy 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i drobno posiekaną chili.
- Po minucie dodajemy białe wino. Mieszamy, a następnie dodajemy śmietanę.
- Po kolejnych 2 minutach dodajemy ser żółty i zdejmujemy patelnię z ognia. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
- Dodajemy ugotowany makaron i krewetki. Delikatnie mieszamy i… voila!