Dziś bardzo prosty pomysł na śniadanie całkiem tradycyjne, ale podane trochę inaczej. Mini naleśniki z sosem truskawkowym, czyli w formie małych ruloników, które po prostu bierzemy w palce. Naleśniki mają cytrynową nutę, co dodaje im świeżości. Wykorzystaliśmy do nich sezonowe owoce, a więc truskawki. Specjalnie za truskawkami nie szalejemy, ale sezon zobowiązuje!
Możecie do tych naleśników wykorzystać każdy możliwy owocowy koktajl. Do tego odrobina jogurtu lub śmietany i rozpoczynamy dzień w wyjątkowym nastroju. Do dzieła!
Składniki:
- 1 jajko
- szklanka mąki
- 200 ml mleka
- kilka łyżek wody gazowanej
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- oliwa lub olej do smażenia
- koktajl owocowy, np. truskawkowy
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
- W misce energicznie mieszamy wszystkie składniki, aby uzyskać gładką masę. Na dużej patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy (lub oleju), ustawiamy średni ogień.
- Dużą łyżką wylewamy masę na środek patelni i obracając patelnię, staramy się równomiernie rozlać ciasto na jej powierzchni.
- Smażymy po jednej stronie, co jakiś czas ruszając energicznie patelnią. Gdy po kilku minutach naleśnik dobrze się odklei, możemy go przerzucić na drugą stronę.
- Naleśniki zawijamy i polewamy sosem owocowym oraz jogurtem. Voila!
Zobacz także: Naleśniki po meksykańsku