Jabłka zapiekane w piekarniku to jedna z naszych ulubionych, szybkich przekąsek, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nic akurat nie mamy pod ręką. Świetnie też pasują do mięs, np. kurczaka z piekarnika lub pieczonej kaczki. Najlepiej smakują oczywiście z własną, domową konfiturą z żurawiny, ale bez oporów sięgamy po gotową, sklepową. Ich słodko-kwaśny smak i niesamowity aromat pozostają w pamięci naprawdę długo…
Składniki:
* 4 jabłka
* 4 czubate łyżki konfitury z żurawiny (lub gotowej ze słoika)
* 4 płaskie łyżki miodu
* cynamon
* opcjonalnie: pół kromki chleba
Przygotowanie:
1. Z jabłek wycinamy ich górną część oraz gniazda nasienne.
2. Do jabłek wkładamy po kawałku pieczywa, które zatrzyma sok z jabłek, i po solidnej łyżce żurawiny.
3. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok. 30 minut – 5 minut przed końcem dodajemy po szczypcie cynamonu i łyżce miodu. Voila!
uwielbiam takie pieczone jabłuszka!!
Wyglądają przepysznie. Bardzo lubię takie jabłka. W środek dodaję najczęściej orzechy włoskie i miód 😉
super zamiast ciasta na sylwestra, a ja polecam na zakąski domowej roboty sery http://blog.winoiser.com
Pieczone jabłuszka z miodem lub cukrem to mój smak dzieciństwa:D
Teraz mi przypomnieliście to tych łakociach i koniecznie sama muszę je przyrządzić:)
Mniam! Doskonale na podwieczorek przy kominku…
O, już wiem co podam w Sylwestra 🙂
Uwielbiam pieczone jabłka <3 z żurawiną jadłam nie raz, ale miodu nigdy nie dodawałam.. muszę spróbować takiego połączenia 😉
http://www.sagneska.pl
Mamy nadzieję, że posmakuje 🙂
w przerwie między jednym a drugim jabłuszkiem :d
zapraszam!
http://mademylife.cba.pl/
Żurawina z jabłkiem podkreśla smak mięsa. Polecam dżem firmy Gomar