Nie jest tajemnicą, że uwielbiamy eksperymenty – szczególnie te związane z prostymi i ogólnodostępnymi produktami. Takimi, które zwykle mamy w lodówce lub bardzo łatwo je zdobyć w najbliższym warzywniaku. Chętnie łączymy ze sobą te, które z pozoru nie do końca do siebie pasują. Wielkimi krokami nadchodzi czas jesienno-zimowy, czyli chwila, gdy wracamy do naszych ukochanych zup w postaci kremów. Przygotowujemy je dosłownie ze wszystkiego, często przemycając w nich wartościowe, ale nie do końca smakujące nam w swej czystej postaci warzywa.
Dziś pierwsza w sezonie rozgrzewająca zupa krem. Swój niebanalny smak zawdzięcza wyraźnym w smaku, lekko pikantnym porom połączonym ze słodką gruszką i miodem nektarowo-spadziowym. Całość – podkreślona odrobiną cytryny – sprawia, że zupa jest nie tylko przyjemnie rozgrzewająca, ale i orzeźwiająca. Naprawdę przyjemna propozycja na chłodne i coraz dłuższe wieczory, choć nie tylko…
Składniki:
* 2 małe pory lub jeden większy (tylko biała część)
* gruszka (najlepiej miękka i słodka)
* 3 łyżki oliwy
* 2 łyżki miodu (u nas nektarowo-spadziowy)
* 1/2 l bulionu warzywn0-drobiowego – zobacz przepis na szybki bulion
* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
* 2 łyżki śmietany 18%
* 1 łyżka sosu sojowego jasnego
* pieprz
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
* koperek
* opcjonalnie: prażone płatki migdałowe, pestki słonecznika lub domowe grzanki do zup
Przygotowanie:
1. Pora kroimy w krążki, a obraną gruszkę w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy chwilę pora i gruszkę, dodajemy 100 ml wody i dusimy pod przykryciem, aż nieco zmiękną. Odkładamy na bok kilka kawałków gruszki i pora.
2. Przyprawiamy papryką, sosem sojowym i pieprzem, mieszamy i wlewamy bulion. Gotujemy, aż por i gruszka staną się całkiem miękkie.
3. Dodajemy miód, sok z cytryny, natkę pietruszki i miksujemy na gładką masę. Nieco pietruszki można odłożyć i posypać nią zupę na talerzach.
4. Na końcu dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy z zupą. Voila!
Krem z pora i gruszki można podawać z płatkami migdałowymi, pestkami słonecznika czy domowymi grzankami. Bagietka czy odrobina ugotowanej kaszy jaglanej też będzie świetnym dodatkiem. Nie zapominamy też o wcześniej odłożonych kawałkach gruszki i koperku 🙂