Zapiekanka twarogowa z gruszkami to fajny, sezonowy deser (choć niekoniecznie tylko deser) dla wszystkich łakomczuchów. Bardzo prosta w przygotowaniu, w dodatku tania. Jej wielką zaletą jest to, że nie jest zbyt słodka i kaloryczna. Można więc ją jeść bez specjalnych wyrzutów 🙂 Do jej przygotowania można użyć sera o dowolnej zawartości tłuszczu. Warto jednak pamiętać, że ten chudy nie zapewni zapiekance zbyt dobrej konsystencji. Najlepiej więc wybrać tłustą lub półtłustą jego wersję. Smacznego!
Składniki:
* 1 kg gruszek – obranych i bez gniazd nasiennych
* 5 łyżek soku jabłkowego (lub kompotu)
* 500 g arogu półtłustego
* 1 jajko
* 3 łyżki brązowego cukru
* łyżka masła
* łyżeczka cynamonu
* 10 dag połamanych herbatników
* garść rodzynek
Sos:
(można go zastąpić domowym sosem karmelowym)
* 200 g maślanki
* 1 jajko
* 3 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
1. Gruszki kroimy w kostkę i gotujemy 3 minuty w soku jabłkowym lub kompocie z jabłek. Wyciągamy gruszki, odsączamy i posypujemy cynamonem.
2. Twaróg łączymy z jednym jajkiem, 3 łyżkami cukru i sokiem jabłkowym (w którym gotowaliśmy gruszki).
3. Formę do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy połową herbatników.
4. Wykładamy warstwę serową, a następnie gruszki. Wierzch posypujemy resztą herbatników.
5. Drugie jajko ucieramy z 3 łyżkami cukru, maślanką i polewamy naszą zapiekankę (lub używamy do tego sosu karmelowego). Obsypujemy rodzynkami.
6. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (bez termoobiegu) i zapiekamy ok. 30 min. Voila!