Słyszeliście, że dziś wszyscy powinni sprawdzić, czy nie mają czasem zakwaszonego organizmu? Jeśli zastanawiacie się, czy powinniście pobiec do apteki i kupić tak mocno reklamowany preparat na odkwaszenie, idźcie lepiej do pierwszego lepszego sklepu i kupcie sobie paczkę kaszy jaglanej. Ma dokładnie te same właściwości, a przy okazji przyrządzicie coś prostego i pysznego, zaznając odrobiny przyjemności 😉 Kasza jaglana w ogóle ma cudowne właściwości – wspomaga trawienie, wyrównuje nadmiar kwasu, jest dobrodziejstwem dla wszystkich zmarzluchów, gdyż rozgrzewa nasz organizm od środka, nie uczula, nie zawiera glutenu, wspomaga organizm w czasie infekcji… Warto więc o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ale nie tylko.
Odpowiednio przygotowana kasza jaglana jest pyszna (wbrew opinii nie musi mieć charakterystycznej goryczki – wystarczy ją wcześniej namoczyć), lekka, a przy tym bardzo odżywcza. I można ją jeść w każdej postaci – na słodko, słono czy ostro. Dziś propozycja najprostszej kaszy jaglanej z cebulką, która z powodzeniem zastąpi tradycyjne dodatki do dań jak ryż czy ziemniaki. Można ją też wykorzystać jako bazę do wszelkich zapiekanek, np. zapiekanki z dynią. Smacznego i na zdrowie.
Składniki:
* 300 g kaszy jaglanej
* łyżka oleju
* 1/2 łyżeczki soli
* łyżka masła
* mała czerwona cebulka pokrojona w kostkę
* ząbek czosnku pokrojony w kostkę
* 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
* papryka słodka i ostra w proszku
Przygotowanie:
1. Kaszę wsypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie zmieniamy wodę i czeka garnuszka, zalewamy 600 ml wody i gotujemy ją ok. 15 minut z dodatkiem soli i oleju.
3. Gdy kasza wchłonie całą wodę, wyłączamy ogień i odstawiamy pod przykryciem.
4. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli (ok. 3 minuty). Dodajemy czosnek oraz przyprawy i całość podsmażamy kolejne 3-4 minuty.
5. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kaszą i mieszamy, łącząc składniki.
Voila!
wydaje mi się,że kasza jaglana jest troszkę niedoceniana a szkoda bo jest naprawdę pyszna a przy tym jaka zdrowa:)