Zapiekanka z dyni i kaszy jaglanej trochę inaczej, czyli w formie babeczek – to pyszne małe co nieco, ale też świetny dodatek, np. do sałatek czy mięs na gorąco. Genialnie i efektownie zastąpi zwykłe ziemniaki czy ryż. Kasza jaglana jest świetnym „sklejaczem”, więc nie ma obawy, że babeczki rozpadną się zaraz po wyjęciu z piekarnika. Dynia nadaje babeczkom lekko słodki smak, a całe danie jest cudownie pachnące i niskokaloryczne. W dodatku bardzo fajnie się prezentuje. Do przygotowania babeczek wykorzystaliśmy formę do muffinów. Jeśli jej nie macie, przygotujcie zapiekankę w zwykłej formie do pieczenia ciast. Babeczki z dyni nie są zbyt pracochłonne, a pójdzie jeszcze szybciej, jeśli dzień wcześniej ugotujecie kaszę lub upieczecie dynię i przechowacie je w lodówce.
Składniki (na 6 babeczek – 7 na 3 cm)
* 300 g pokrojonej w kostkę dyni bez skórki
* oliwa extra virgin
* 300 g kaszy jaglanej ugotowanej wg tego przepisu
* łyżka miodu (u nas nektarowo-spadziowy)
* łyżeczka soku z cytryny
* 2 łyżki startego sera żółtego
* sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim skropioną oliwą oraz przyprawioną solą i pieprzem dynię przez ok. 30 min.
3. W misce łączymy ze sobą przygotowaną według tego przepisu kaszę i dynię. Dodajemy miód i sok z cytryny. Całość łączymy ze sobą, rozdrabniając przy okazji widelcem i przyprawiamy, jeśli trzeba, solą i pieprzem.
4. Formę na muffiny (lub do ciasta) smarujemy lekko masłem i posypujemy bułką tartą, dzięki czemu brzegi babeczek będą chrupiące. Wypełniamy ją połączonymi składnikami – wierzch również posypujemy lekko bułką tartą.
5. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok. 25 min. (bez termoobiegu). Na 5 minut przed wyjęciem, obsypujemy dodatkowo serem żółtym. Voila!
dynia jest genialna i daje mnóstwo możliwości 😉
PYSZNE ,POMYSŁOWE DANIE..JA ROBIŁAM JAGLANKĘ NA SŁODKO NA ZDROWE ŚNIADANIE:POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html
Wygląda apetycznie. Niestety ale ja nie mogę otrzymać satysfakcjonującego mnie smaku deseru, w którym jako bazę wykorzystuję kaszy jaglanej.
To może spróbuj szarlotki jaglanej wg mojego przepisu: http://www.kopalniasmaku.pl/przepisy/125-100108-szarlotka_jaglana.html
Wykorzystuje się do niej surową kaszę jaglaną a przygotowanie tego ciasta zajmuje chwilę.
Ciekawe, być może się skusimy 🙂
Pyszne danie. Oprócz popularnych zup z dyni można przyrządzić takie pyszne babeczki.
Fajna sprawa taka dynia.
Polecam kluski
http://inews.com.pl/WordPress3/kluski-z-dyni
O, a klusek jeszcze u nas nie było. Dziękujemy za inspirację 🙂
Do zapiekanej dyni warto zjeść zupkę z dyni na ostro:) http://kuchnianatki.blogspot.com/2012/09/zupa-z-dyni-na-ostro.html
kasza jaglana świetnie się sprawdza w tego typu pomysłach:),
polecam
Mega zajefajny pomysł!
Aż ślinka pociekła. 🙂
To chyba normalna reakcja?
Bardzo apetycznie prezentuję się te babeczki, tak się składa że mam akurat dynię więc chętnie wypróbuję ten smakołyk. Kasza jaglana jest jedną z moich ulubienic – chociaż ostatnio próbuje ją zdetronizować bulgur 😉 Zapraszam do siebie po inspiracje na nowe dania: http://www.kopalniasmaku.pl
Pyszny pomysł na dynię, ja z dyni robię zupę z lanymi kluseczkami 🙂
http://bulkazchlebem.pl/zupa-krem-z-dyni-z-lanymi-kluseczkami
Intrygujący przepis aż ciekawa jestem jak smakuje ta dynia, bo wygląda i brzmi rewelacyjnie.
http://dobre-rady-pomoc.blogspot.com/2014/09/saatka-bakanska-z-dodatkiem-ogorka.html
Wow fajny pomysł. bardzo apetycznie wygląda.
fajny pomysł na placuszki, dzięki za inspiracje, ja polecam domowy wyrób serów i alkoholi http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
Super pomysł. Mniaaaam. Będę musiała wypróbować.
Czy ser jest tylko do posypania, czy dodaje się go także do masy jaglano/dyniowej ?
Tylko na wierzchu – to w zupełności wystarczy, a babeczki nie będą tak kaloryczne 🙂
witam,
zabieram się za babeczki ale mam wątpliwości o co do składu, a ściśle mówiąc obecności cebuli i czosnku. Nie ma tych składników w składzie ale w opisie już są. Jeżeli są to proszę podać ilości. Z góry dziękuję
już się doczytałam :-)))
300g kaszy ? tej ugotowanej czy suchej, a potem ją ugotować? Chciałabym aby się udały te cudowne babeczki 🙂
300 g już ugotowanej kaszy 🙂 powodzenia!
Czy dodajesz 300 g kaszy ugotowanej,,czy to jest ilośc jeszcże kaszy surowej?
Chodzi o ugotowaną już kaszę. Pozdrawiamy 🙂
Spróbowałam dzis dania wg.Pani przepisu i dla rodziny potrawa niezjadliwa. Kwasna i rozpadająca sie (po wyjeciu z muffinki trzyma forme ale do reki nie mozna wziac bo sie rozpadnie). Jestem na diecie wiec zjem reszte ktora zostala bo szkoda mi skladnikow (gdyby nie to wyrzucilabym potrawe do kosza):( Szkoda. Zapowiadalo sie dobrze, ale byl to pierwszy i ostatni raz 🙁
Przykro nam, natomiast dziwne, że babeczki się rozpadały. U nas, co widać na zdjęciach, trzymały formę i nie były – przynajmniej dla nas, zbyt kwaśne 🙂 Pytanie, z jakiego rodzaju dyni skorzystała Pani w STYCZNIU? 🙂 Może tu tkwi problem. Proszę spróbować raz jeszcze w szczycie sezonu na dynię, pozdrawiamy!