Chipsy z parmezanu to pyszny dodatek do różnych dań, głównie zup. Z racji swojej kaloryczności przygotowujemy je dość rzadko i na specjalne okazje. Ale uwielbiamy je, a wszyscy częstowani kochają nasze chipsy od pierwszego wej… gryza 🙂
Chipsy w większej ilości są dość mdłe, dlatego najlepiej łączyć je ze zdecydowanymi w smaku zupami krem. Oto, jak przyrządzić chipsy z parmezanu.
Składniki:
* starty ser typu parmezan (tyle czubatych łyżek, ile chcemy otrzymać chipsów)
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy małą patelnię i kładziemy na niej kawałek papieru do pieczenia.
2. Wsypujemy czubatą łyżkę parmezanu i łyżką lekko spłaszczamy, formując cienkie kółko.
3. Przykrywamy kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia i dociskamy ser.
4. Po 3 minutach obracamy chipsa, dociskamy jeszcze przez chwilkę.
5. Gdy parmezan będzie zarumieniony, odstawiamy patelnię, a gdy nieco wystygnie, delikatnie ściągamy z niego papier do pieczenia.