Był czas, że zupa krem z pora królowała u nas co kilka dni. Chyba w końcu nam się nieco przejadła, bo w ostatnim czasie zupełnie obraziliśmy się na pora, mimo że tak go lubimy. Dziś po spacerze ona weszła do sklepu i gdy zobaczyła pięknego i naprawdę pokaźnego pora, nie mogła go tak zostawić na stoisku. W dodatku tak dawno nie mieliśmy okazji zjeść porządnej zupy krem, że postanowiliśmy ogłosić jej wielki powrót. Delikatna w smaku, świetna z kurczakiem lub indykiem. Do zupy możemy wykorzystać szybki wywar z warzyw i kurczaka, ale jeśli bardzo nam się spieszy, możemy użyć zwykłej wody i więcej przypraw.
Składniki:
* 1 litr wywaru z warzyw i kurczaka (tutaj przepis na bulion)
* duży por
* 3 małe ziemniaki
* 1/2 średniego selera
* 300 g jogurtu naturalnego 2%
* łyżka curry
* 1/4 łyżeczki imbiru
* 4 łyżki oliwy
* gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
* sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pora oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki. Ziemniaki, selera i cebulę – w drobną kostkę.
2. Warzywa wrzucamy do średniego garnka na rozgrzaną oliwę. Podsmażamy chwilę, mieszając.
3. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy (można dolewać co jakiś czas odrobinę wody, aby warzywa nie przywarły). Wyciągamy i odkładamy kilka krążków pora – dodamy go już na talerzach.
4. Po ok. 10 minutach przyprawiamy łyżką curry, imbirem, solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy do całkowitej miękkości.
5. Wlewamy bulion i całość doprowadzamy do wrzenia.
6. Zestawiamy z ognia, nieco studzimy i miksujemy na gładką, jednolitą masę.
7. Dodajemy jogurt i raz jeszcze mieszamy.
8. Do każdej porcji zupy dodajmy kilka krążków pora, kawałki gotowanego kurczaka i (opcjonalnie) świeżo mieloną gałkę muszkatołową. Voila!
Jestem miłośniczką wszelki zup – kremów, uwielbiam ten z pora, ale z kurczakiem nigdy nie jadłam. Przyznaję to naprawdę dobry pomysł, z pewnością następnym razem wypróbuję!
Wygląda genialnie! Dodałam do listy „ugotuję po sesji” 😀
Polecamy i przed pensją. Poza tym, że jest pyszna, to także tania 😉