[wcp-carousel id="2193"]

Krewetki na maśle z czosnkiem i chilli

Krewetki na maśle z czosnkiem i chilli

Ona wciąż choruje. On próbuje więc ją pocieszać i dbać o jej apetyt. I dogadza, oj dogadza 🙂 Dziś najszybsza na świecie przekąska z krewetkami królewskimi w roli głównej. Wybraliśmy tę prostszą wersję, czyli krewetki bez oczu i główek – niespecjalnie lubimy zabawę w ich usuwanie. Wystarczy nieco chilli, czosnku, cytryny, natki. Do tego, np. ziołowa bagietka i mamy ciepłe, aromatyczne niebo w gębie!

Składniki:

* 200 g mrożonych krewetek
* 2 ząbki czosnku
* papryczka chilli
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
* łyżka soku wyciśniętego z cytryny
* świeżo mielona sól

Przygotowanie:

1. Krewetki wkładamy do miseczki, zalewamy chłodną wodą i rozmrażamy 10-15 min. Następnie płuczemy pod bieżącą wodą i suszymy.
2. Czosnek i chilli drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło.
3. Podsmażamy minutę, dorzucamy krewetki i mieszając co jakiś czas, smażymy kolejne 3-4 min (pod koniec smażenia staramy się ułożyć krewetki na rozciętej części).
4. Dodajemy oliwę, natkę i cytrynę. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, mieszamy i gotowe!



22 thoughts on “Krewetki na maśle z czosnkiem i chilli”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.