Cudownie chrupiące, cieplutkie grzanki prosto z piekarnika – to coś, co poprawia nam nastrój, kiedy za oknem pada deszcz i jedyne, na co ma się ochotę, to wskoczyć pod koc. Do tych kanapek świetnie nada się czerstwe pieczywo, np. kajzerki, ale można wykorzystać także bagietkę lub chleb pszenny. Chrupiące brzegi i delikatny środek – niebo w gębie.
Składniki:
* 3-4 kajzerki
* ser żółty (np. gouda) – po jednym plasterku na każdą kromkę
* szynka z indyka – na każdą kromkę
* plasry pomidora – na każdą kromkę
* 1/3 czerwonej cebuli
* chilli w proszku
* słodka papryka w proszku
* kilka listków świeżej bazylii (może być suszona)
* masło
Przygotowanie:
1. Kajzerki smarujemy cienko masłem, kładziemy je na folii rozłożonej na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.
2. W tym czasie siekamy cebulę w drobną kostkę.
3. Kajzerki wyciągamy, kładziemy na nich po kolei: szynkę, pomidora i ser żółty – mocno posypujemy słodką papryką i chilli. Na końcu nakładamy 1-2 listki bazylii i łyżeczkę czerwonej cebuli.
4. Tak przygotowane grzanki wstawiamy do piekarnika i zapiekamy kilka minut (tak, by ser się roztopił).
Grzanki z serem, szynką i czerwoną cebulką |