Pyszny, gęsty, ziołowy i delikatnie czosnkowy sos do różnego rodzaju sałatek, np. do sałatki greckiej, sałatki z bobem, ale nie tylko. U nas zwykle jako alternatywa winegretu. Ma piękny kolor i fajną konsystencję, którą zawdzięcza jogurtowi greckiemu. Lato na talerzu 🙂
Składniki:
* 500 ml jogurtu greckiego
* 1 łyżka majonezu
* 1 łyżeczka miodu
* 1 łyżka czerwonego octu winnego
* pęczek koperku
* pęczek natki pietruszki
* 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
* ząbek czosnku
* szczypta soli i pieprzu
* 500 ml jogurtu greckiego
* 1 łyżka majonezu
* 1 łyżeczka miodu
* 1 łyżka czerwonego octu winnego
* pęczek koperku
* pęczek natki pietruszki
* 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
* ząbek czosnku
* szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Do blendera przekładamy jogurt.
2. Zioła i czosnek drobno siekamy i dodajemy do jogurtu z resztą składników.
3. Miksujemy na jednolitą masę.
4. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, a w razie konieczności miodem lub octem.
Voila!
2. Zioła i czosnek drobno siekamy i dodajemy do jogurtu z resztą składników.
3. Miksujemy na jednolitą masę.
4. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, a w razie konieczności miodem lub octem.
Voila!
Niechcący, ale dobrze trafiłem.
Szukam pomysłów na różne sosy.
Można wtedy jeść jakieś te same sałatki, a ich smaki się zmieniają.