Młoda kapusta z koperkiem – najlepiej smakuje solo, jako przekąska, z dodatkiem aromatycznego koperku, ale też w towarzystwie młodych ziemniaczków i mięsa, np. chrupiących filetów z indyka. Młoda kapustka to idealny, letni kompan świeżego pieczywa i kefiru. Do pełni satysfakcji brakuje tylko leżaków, parasolki i kawałka ogródka
Składniki:
* główka młodej kapusty
* szklanka wody
* 1/2 pęczka koperku
* łyżka masła
* łyżka mąki
* łyżka miodu
* łyżka soku z cytryny
* sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę myjemy, kroimy na cztery części i szatkujemy na cienkie paski.
2. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy miód, sól i pieprz.
3. Gotujemy ok 10 min pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny.
4. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i odrobinę wody z kapusty. Gotujemy pół minuty, mieszając i wlewamy do garnka z kapustą.
5. Na końcu dodajemy posiekany koper i mieszamy. Voila