Roladki sprawdzają się nie tylko jako przystawka imprezowa, ale też jako samodzielne danie obiadowe dnia następnego 🙂 Ich zaletą jest to, że smakują zarówno na zimno jak i ciepło (długo pozostają świeże, wystarczy podgrzać je kilka minut w piekarniku).
Składniki:
* 5 placków tortilli
* 40-50 dag mielonej wołowiny
* 40-50 dag mielonej wołowiny
* mała puszka kukurydzy z groszkiem
* duża puszka czerwonej fasoli
* 2 czerwone papryczki chilli
* 1/2 słodkiej czerwonej papryki
* duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* starty ser żółty do posypania
* mały słoiczek koncentratu pomidorowego
* sól, pieprz
* 3 łyżki oliwy (do smażenia)3 łyżki (do pasty fasolowej)
* duża puszka czerwonej fasoli
* 2 czerwone papryczki chilli
* 1/2 słodkiej czerwonej papryki
* duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* starty ser żółty do posypania
* mały słoiczek koncentratu pomidorowego
* sól, pieprz
* 3 łyżki oliwy (do smażenia)3 łyżki (do pasty fasolowej)
Przygotowanie:
1. Mięso i posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach dodajemy do nich koncentrat pomidorowy i słodką paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 10 min.
2. Fasolę z puszki przekładamy do miski, dodajemy do niej pół posiekanego czosnku i całość miksujemy z dodatkiem oliwy.
3. Placki rozkładamy, smarujemy cienko pastą fasolową, kładziemy warstwę mięsa, kukurydzy z groszkiem i papryczki chilli.
4. Placki zwijamy, wkładamy na 20 min. do lodówki. Wyciągamy, posypujemy serem żółtym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 5 min. Voila!