Szybka sałata, bo można do niej użyć dowolnej (np. gotowej) mieszanki sałat. To fajna przekąska w tygodniu, której przygotowanie zajmie dosłownie 10 minut. Dodajcie do niej kilka oliwek, prosty sos i mały głód zażegnany 🙂
Składniki:
* kilka listków sałaty (rukola, radicchio, lodowa)
* kilka oliwek
* płatki migdałów
* filiżanka kaszki kuskus
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* łyżka wody
* łyżeczka musztardy
* łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
* sól, pieprz
* kurkuma
Przygotowanie:
1. Sałatę myjemy i rwiemy na drobniejsze kawałki, a oliwki kroimy w krążki. Układamy na talerzu.
2. Kuskusa przyprawiamy pieprzem, solą, kurkumą – zalewamy wrzątkiem, tak, by był całkiem przykryty, mieszamy i czekamy kilka minut.
3. W tym czasie płatki migdałów prażymy kilka minut na suchej patelni.
4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę, wodę, musztardę i zioła. Polewamy nim sałatę tuż przed podaniem. Voila!
3. W tym czasie płatki migdałów prażymy kilka minut na suchej patelni.
4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę, wodę, musztardę i zioła. Polewamy nim sałatę tuż przed podaniem. Voila!