Musaka po grecku z sosem beszamelowym to danie dość absorbujące, dlatego w domu jemy je raczej rzadko. Ale jeśli już się w sobie zbierzemy, staramy się zadbać o każdy szczegół. Poza tym lubimy sobie czasem dłużej postać przy garach 🙂
Składniki na farsz musaki po grecku:
- 2 bakłażany
- 60 dag mięsa mielonego (wołowo – wieprzowego)
- 1 duża cebula
- puszka pomidorów
- łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- czosnek
- oliwa z oliwek
Składniki na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 300 ml mleka (nieco ponad szklankę)
- 1 jajko
- 1 łyżka startego żółtego sera
- sól, pieprz
Przygotowanie farszu:
1. Bakłażany kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 30 min.
2. Odsączamy z wody i wrzucamy na rozgrzaną oliwę – smażymy 5 min.
3. Wyciągamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na złoto i dodajemy do niej mięso. Smażymy kilka minut, po czym odlewamy wodę.
5. Do mięsa dodajemy pomidory wraz z zalewą, wszystkie przyprawy i dusimy ok. 20 min. pod przykryciem.
Przygotowanie sosu:
1. W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy mąkę, mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu.
2. Stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając sos. Doprowadzamy do zagotowania i dodajemy ser.
3. Łyżkę gorącego sosu mieszamy z żółtkiem i wlewamy do sosu. Odstawiamy, by nieco ostygł.
4. Białko jajka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z sosem.
Pieczenie musaki po grecku:
1. Przygotowujemy formę do ciasta, a w niej układamy warstwami:
bakłażan> mięso> bakłażan> i tak dalej, aż do skończenia składników, na samej górze powinien się znaleźć sos beszamelowy.
2. Wszystko posypujemy cienką warstwą tartej bułki.
3. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Voila!
Poniższe zdjęcie wykopaliśmy w folderach ze zdjęciami z naszych studenckich czasów – wow, to już wtedy nam się chciało? 🙂