[wcp-carousel id="2193"]

Musaka po grecku

Musaka po grecku

Musaka po grecku z sosem beszamelowym to danie dość absorbujące, dlatego w domu jemy je raczej rzadko. Ale jeśli już się w sobie zbierzemy, staramy się zadbać o każdy szczegół. Poza tym lubimy sobie czasem dłużej postać przy garach 🙂

Składniki na farsz musaki po grecku:

  • 2 bakłażany
  • 60 dag mięsa mielonego (wołowo – wieprzowego)
  • 1 duża cebula
  • puszka pomidorów
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • oliwa z oliwek

Składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka (nieco ponad szklankę)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Przygotowanie farszu:

1. Bakłażany kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 30 min.
2. Odsączamy z wody i wrzucamy na rozgrzaną oliwę – smażymy 5 min.
3. Wyciągamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na złoto i dodajemy do niej mięso. Smażymy kilka minut, po czym odlewamy wodę.
5. Do mięsa dodajemy pomidory wraz z zalewą, wszystkie przyprawy i dusimy ok. 20 min. pod przykryciem.

Przygotowanie sosu:

1. W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy mąkę, mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu.
2. Stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając sos. Doprowadzamy do zagotowania i dodajemy ser.
3. Łyżkę gorącego sosu mieszamy z żółtkiem i wlewamy do sosu. Odstawiamy, by nieco ostygł.
4. Białko jajka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z sosem.

Pieczenie musaki po grecku:

1. Przygotowujemy formę do ciasta, a w niej układamy warstwami:
bakłażan> mięso> bakłażan> i tak dalej, aż do skończenia składników, na samej górze powinien się znaleźć sos beszamelowy.
2. Wszystko posypujemy cienką warstwą tartej bułki.
3. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Voila!

Poniższe zdjęcie wykopaliśmy w folderach ze zdjęciami z naszych studenckich czasów – wow, to już wtedy nam się chciało? 🙂 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.