[wcp-carousel id="2193"]

Jajka sadzone na papryce

Jajka sadzone na papryce

Jajka sadzone na papryce, czyli zdrowe i kolorowe śniadanie dla dwojga. Oto jak w łatwy sposób ze zwykłego dania może powstać prawdziwe śniadanie mistrzów. Naprawdę miły początek dnia.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka
  • papryka (czerwona i żółta)
  • 1 oliwka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 4 łyżki oliwy
  • natka pietruszki

Jajka sadzone – jak zrobić?

1. Papryki kroimy w poprzek na 2 cm krążki. Usuwamy resztki gniazd nasiennych.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy paprykę. Smażymy ją na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min.
3. Oliwkę kroimy w małe krążki, natkę drobno siekamy.
4. Gdy papryki zmiękną, delikatnie wbijamy do środka  jajko.
5. Kładziemy po  oliwce, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Smażymy kolejne 5-7 min. Voila!

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.