Jajka sadzone na papryce, czyli zdrowe i kolorowe śniadanie dla dwojga. Oto jak w łatwy sposób ze zwykłego dania może powstać prawdziwe śniadanie mistrzów. Naprawdę miły początek dnia.
Składniki na 2 porcje:
- 4 jajka
- papryka (czerwona i żółta)
- 1 oliwka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 4 łyżki oliwy
- natka pietruszki
Jajka sadzone – jak zrobić?
1. Papryki kroimy w poprzek na 2 cm krążki. Usuwamy resztki gniazd nasiennych.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy paprykę. Smażymy ją na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min.
3. Oliwkę kroimy w małe krążki, natkę drobno siekamy.
4. Gdy papryki zmiękną, delikatnie wbijamy do środka jajko.
5. Kładziemy po oliwce, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Smażymy kolejne 5-7 min. Voila!
5. Kładziemy po oliwce, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Smażymy kolejne 5-7 min. Voila!