Zachętą do jego przyrządzenia były świeże, kończące się powoli w tym sezonie, pomidory – w tym malinowe i chęć urozmaicenia przyrządzonych przez naszą mamę kotletów mielonych 🙂 Pikantny, aksamitny sos nadaje się właściwie do wszystkiego – jako dodatek do mięs, makaronu, kaszy gryczanej albo warzyw.
Składniki:
* 4 duże pomidory (w tym malinowe)
* pół czerwonej papryki
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* mała papryczka chilli
* 2 ząbki czosnku
* oliwa z oliwek
* sos sojowy
* ocet winny
* bazylia, oregano
* sól
* pieprz
Przygotowanie:
1. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Czosnek obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż.
2. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy.Wrzucamy pomidory, paprykę i czosnek, przykrywamy i dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Co jakiś czas mieszamy składniki.
3. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki sosu sojowego, drobno posiekaną papryczkę chilli i zioła według uznania. Kilka minut dusimy wszystko pod przykryciem.
4. Gdy sos ma gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i łyżką octu. Mieszamy, wykładamy na talerze, miseczki i maczamy ulubione składniki lub dodajemy, np. do makaronu.