Zupa krem z marchewki to propozycja dla wszystkich marchewkowych łakomczuchów. Do zupy świetnie nadaje się młoda i słodka marchewka, np. karotka. Ale dobrze przyprawiona zupa smakować będzie z każdą odmianą tego warzywka 🙂
Składniki:
* 1 pojedyncza pierś z kurczaka
* 4 marchewki
* cebula
* duży ziemniak
* 2 listki laurowe
* 3 ziela angielskie i pieprzu
* natka pietruszki
* sos sojowy
* mały jogurt naturalny
* przyprawy: curry, gałka muszkatołowa, chilli i imbir w proszku, sól, pieprz
* domowe grzanki czosnkowe
1. Pierś z kurczaka, w całości obraną cebulę oraz przyprawy: pieprz, ziele angielskie, listki laurowe gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem.
2. Kroimy na drobne kawałki marchew i ziemniaka. Wrzucamy do garnka, gdy kurczak jest ugotowany. Dodajemy nieco curry, soli, pieprzu i chilli. Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy 2 łyżki sosu sojowego. Odstawiamy, by wszystko nieco przestygło.
3. Wyławiamy listki laurowe, pieprz i ziele. Odkładamy kurczaka. Pozostałe składniki miksujemy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
4. Następnie dodajemy jogurt i raz jeszcze miksujemy. Ścieramy gałkę muszkatołową. Jeśli marchewki nie są młode, dodajemy łyżeczkę brązowego cukru.
5. Kurczaka dzielimy na drobne kawałki. Do miseczek wlewamy zupę i wrzucamy kurczaka. Dekorujemy natką pietruszki, bazylią, innymi ziołami – do wyboru. Voila!