[wcp-carousel id="2193"]

Zupa krem z pomidorów z indykiem, prażonymi nasionami i ziołami

Zupa krem z pomidorów z indykiem, prażonymi nasionami i ziołami

Ta zupa krem z pomidorów pojawia się w naszej kuchni dość często, ale nigdy nie możemy jej ani uwiecznić na zdjęciu, ani odtworzyć po zjedzeniu proporcji składników. Zbyt szybko znika z talerza, a jej przygotowanie wymaga ciągłego próbowania i dopieszczania. Zawsze powstaje u nas spontanicznie i na tak zwane „oko”. Tym razem udało się – uwieczniliśmy naszą zupę i zapamiętaliśmy (chyba) wszystkie składniki.

To wersja zupy krem z pomidorów zdecydowanie rozgrzewająca, pikantna, aksamitna, gęsta, aromatyczna… Najlepsza wersja zupy pomidorowej, jaką udało nam się do tej pory stworzyć. Diabeł tkwi w jej szczegółach. Odpowiednia ilość octu winnego, aromatyczny pieczony indyk, świeża bazylia i prażone nasiona… Prawda jest też taka, że zupę trzeba dopieścić i wyważyć składniki na własną miarę… Po prostu warto eksperymentować i odnaleźć własny ideał 🙂

Składniki na zupę (na 4 porcje):

* 350 g pulpy pomidorowej
* 250 g pomidorów w puszce
* drobno posiekana cebulka
* drobno posiekany ząbek czosnku
* 4-5 łyżek czerwonego octu winnego (może być więcej)
* 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
* 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
* łyżeczka ostrej papryki w proszku
* świeżo mielony pieprz, sól
* 3 łyżki oliwy extra virgin

Składniki na aromatycznego indyka:

* 150 g piersi z indyka
* 5 łyżek jasnego sosu sojowego
* 2 łyżki sosy worcester
* 1/2 łyżeczki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
* łyżeczka miodu
* czubata łyżeczka musztardy miodowej (najlepiej krem z gorczycy z miodem firmy Konik)
* sól, pieprz

Dodatki:

* garść ulubionych orzechów, nasion (do wyboru): słonecznik, płatki migdałowe, orzeszki piniowe, siemię lniane lub inne
* świeżo mielony pieprz
* gałka muszkatołowa
* 12 listków świeżej bazylii
* groszek lub kukurydza z puszki

Przygotowanie indyka:

1. Pierś obgotowujemy 10 minut w wodzie bez dodatków. Wyciągamy i studzimy.
2. W miseczce (lub od razu w naczyniu do zapiekania) łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty, zanurzamy w niej indyka i wstawiamy pod przykryciem do lodówki – najlepiej na noc, ale nic się nie stanie, jeśli przygotujemy go tuż przed podaniem.
3. Pieczemy bez przykrycia 20-30 minut w 180 stopniach, co jakiś czas polewając marynatą naszego indyka.
4. Po wyciągnięciu, gdy nieco przestygnie, kroimy na drobne kawałki.

Przygotowanie zupy:

1. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy chwilkę je, co jakiś czas mieszając, aż nieco zgęstnieją. Dodajemy pulpę pomidorową, zioła prowansalskie, ostrą paprykę, ocet winny i cukier.
2. Gotujemy 10 minut, po czym miksujemy składniki na gładką zupę krem.
3. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
4. Na suchej patelni prażymy przez kilka minut wybrane przez nas nasiona – często mieszając, aby się nie przypaliły. Przekładamy do miseczki, by ostygły.
5. Nalewamy zupę, a na wierzchu układamy dodatki widoczne na zdjęciach: świeże listki bazylii, groszek (lub kukurydzę), orzechy i kawałki indyka.
6. Ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Ważne: Indyka polewamy 2-3 łyżeczkami sosu, w którym został upieczony. Jest niezwykle aromatyczny i wyraźny w smaku.
Voila!



2 thoughts on “Zupa krem z pomidorów z indykiem, prażonymi nasionami i ziołami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.