[wcp-carousel id=”2193″]

Granola czekoladowa, czyli domowe musli crunchy na śniadanie

Granola czekoladowa, czyli domowe musli crunchy na śniadanie

Nie wiemy, dlaczego tak późno odkryliśmy, że przygotowanie domowej granoli jest tak proste i przyjemne. Naprawdę przyjemne! Zapach mieszanki płatków owsianych, cynamonu, imbiru, kokosa… i całej reszty wspaniałości nęci już po kilku minutach w piekarniku i nie pozwala od niego odejść. Zresztą nie powinniśmy od niego odchodzić na zbyt długo – warto doglądać naszego musli, aż będzie gotowe i co jakiś czas mieszać wszystkie składniki. Dzięki temu nie przypalą się i dobrze się połączą – a to bardzo ważne w przypadku, kiedy używamy miodu i chcemy, aby nasza granola miała dużo chrupiących, posklejanych kawałków. W ten sposób wychodzi nam czasem kilka całkiem zgrabnych batoników musli 🙂 Spróbujcie koniecznie, jeśli lubicie słodkości na śniadanie (do mleka, jogurtu, kefiru) lub po prostu zdrowe, słodkie przekąski.

Skład:

* 200 g płatków owsianych
* 6 suszonych, niezbyt drobno pokrojonych daktyli
* łyżka siemienia lnianego
* 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika
* łyżka gorzkiego kakao
3 łyżki płatków migdałowych
* 4 łyżki wiórków kokosowych
* 2-3 łyżki miodu
* 1/3 łyżeczki cynamonu
* 1/3 łyżeczki imbiru

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki kładziemy na papierze do pieczenia i dokładnie mieszamy.
2. Pieczemy przez ok. 20-30 minut  (w zależności, jak bardzo chrupiące ma być nasze musli) w 160 stopniach, co jakiś czas mieszając wszystkie składniki.
3. Wyjmujemy blachę z piekarnika i czekamy, aż wystygnie.
4. Gotową granolę przechowujemy w słoiczkach lub od razu zjadamy na śniadanie 🙂 Voila!

Granola czekoladowa

Granola czekoladowa

Granola czekoladowa



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *