[wcp-carousel id=”2193″]

Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną i kurczakiem

Przepisy na zupę pieczarkową, które znamy, zwykle zawierają ziemniaki. Warto jednak sięgnąć po inne dodatki, np. kaszę jęczmienną. Nie trzeba jej wiele, a dostarczy nam sporo białka, witamin z grupy B i witaminę PP, której potrzebujemy szczególnie zimą – poprawia kondycję skóry i włosów 🙂 

 

Składniki:
* 2 l wody
* 40 dag pieczarek
* 30 dag piersi z kurczaka
* 100 g kaszy jęczmiennej
* 2 duże marchewki
* korzeń pietruszki
* kawałek selera
* cebula
* 3-4 ziarna ziela angielskiego
* koper
* 5 łyżek sosu sojowego
* sól, pieprz
* łyżka masła

Opcjonalnie: 
* śmietana lub jogurt do zabielenia
* grzybowa kostka rosołowa
* domowe grzanki czosnkowe


Przygotowanie:

1. Kurczaka, pietruszkę, seler i ziele angielskie wrzucamy do wody i gotujemy 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę i kaszę jęczmienną.
2. Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażamy chwilę na maśle, po czym dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dusimy 3 minuty. Dodajemy je do zupy, przyprawiamy sosem sojowym i gotujemy ok. 15 min.
3. Na końcu dodajemy sól i pieprz. Można również dodać łyżkę śmietany lub jogurtu oraz – jeśli chcemy wzmocnić smak – kostkę rosołową. U nas tym razem tylko grzanki domowej roboty, dodane już na talerzach 🙂 Voila.



3 thoughts on “Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną i kurczakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *