[wcp-carousel id=”2193″]

Zupa krem z bobu

Brak sił na dalsze jedzenie bobu w jego tradycyjnej formie (a więc ugotowanego z dodatkiem soli i cytryny), stał się okazją do pierwszego naszego podejścia do przygotowania zupy z bobu. Jest lekka i aksamitna, a w upalne dni wystarczy ją lekko podgrzać. 

Przepis na zupę z bobu

Składniki:
* 1/2 kg bobu
* 1/2 główki sałaty lodowej
* 1 l bulionu warzywnego
* łyżka masła
* filiżanka jogurtu naturalnego 2%
* sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
* 1/2 łyżeczki cukru
* gałka muszkatołowa
* sól, pieprz
* świeża bazylia

Przygotowanie:

1. Sałatę drobno siekamy. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło i smażymy na nim sałatę przez pięć minut.
2. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy opłukany wcześniej bób, sok z cytryny i gotujemy przez ok. 20 min. pod przykryciem.
3. Gdy bób będzie miękki, miksujemy całość. Dodajemy jogurt, gałkę muszkatołową, cukier, sól i pieprz.
4. Mieszamy i przyprawiamy, jeśli trzeba. Podajemy ze świeżą bazylią.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *