[wcp-carousel id="2193"]

Zupa krem z bobu i sałaty lodowej

Zupa krem z bobu i sałaty lodowej

Zupa krem z bobu i sałaty lodowej – ciekawe połączenie, nie prawda? Cóż, brak sił na dalsze jedzenie bobu w jego tradycyjnej formie (a więc ugotowanego z dodatkiem soli i cytryny), stał się okazją do pierwszego naszego podejścia do przygotowania pysznej, a zarazem prostej zupy z bobu.

Sałata lodowa, ze względu na swoją delikatność, to wspaniały dodatek do zupy z bobem. Zupa wyszła lekka i aksamitna, a w upalne dni wystarczy ją tylko delikatnie podgrzać. Koniecznie spróbujcie tej wersji zupy z bobu – na pewno nie pożałujecie!

Składniki:
* 1/2 kg bobu
* 1/2 główki sałaty lodowej
* 1 l bulionu warzywnego
* łyżka masła
* filiżanka jogurtu naturalnego 2%
* sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
* 1/2 łyżeczki cukru
* gałka muszkatołowa
* sól, pieprz
* świeża bazylia

Przygotowanie:
1. Sałatę drobno siekamy. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło i smażymy na nim sałatę przez pięć minut.
2. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy opłukany wcześniej bób, sok z cytryny i gotujemy przez ok. 20 min. pod przykryciem.
3. Gdy bób będzie miękki, miksujemy całość. Dodajemy jogurt, gałkę muszkatołową, cukier, sól i pieprz.
4. Mieszamy i przyprawiamy, jeśli trzeba. Podajemy ze świeżą bazylią. Voila!
Zupa krem z bobu


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.