[wcp-carousel id="2193"]

Kopytka z sosem pomidorowym

Kopytka z sosem pomidorowym

Kopytka z sosem pomidorowym, pachnące pomidorami i świeżą bazylią. Kopytka to bardzo szybki obiad dla dwojga – pod warunkiem, że będziemy mieli pod ręką wczorajsze ziemniaki 🙂 

Składniki:
* 1 kg ziemniaków
* jajko
* 30 dag mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki oleju
* 2-3 łyżeczki soli

Sos:
* puszka pomidorów
* łyżka koncentratu pomidorowego
* pół łyżeczki cukru
* oregano, słodka i ostra papryka, świeża bazylia

Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy do miękkości (nie solimy wody). Studzimy i dobrze ubijamy (albo przepuszczamy przez maszynkę).
2. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto i na blacie/stolnicy oprószonej mąką formujemy wałki (ok. 2 cm). Lekko je spłaszczamy i kroimy na kluseczki.
3. Kopytka wrzucamy partiami na osoloną, gotującą się wodę z odroniną oleju – partiami. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze ok. 2 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową.
4. W małym rondelku mieszamy składniki sosu (oprócz świeżej bazylii) i podgrzewamy 10 min. – polewamy nimi nasze kopytka.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.