[wcp-carousel id="2193"]

Zupa krem ziemniaczana z łososiem

Zupa ziemniaczana… Niby zwykły ziemniak, a w zupie krem taki dostojny, elegancki, aksamitny. Przepis własnej koncepcji. Szukaliśmy czegoś, co za bardzo nie zdominuje delikatnego łososia atlantyckiego. Trzeba przyznać, że wyszło ciekawie. Idealna zupa krem na chłodny wieczór.

Składniki:

* 8 średnich ziemniaków
* 1/2 marchewki
* 2 cebule
* 1 łyżka masła
* 1 l bulionu warzywnego
* kilka gałązek szczypiorku i natki pietruszki
* 150 ml jogurtu naturalnego
* sól, pieprz
* słodka papryka
* kilka plastrów wędzonego łososia atlantyckiego
* opcjonalnie: domowe grzanki czosnkowe

Przygotowanie:

1. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę w piórka.
2. Na maśle podsmażamy cebulę, po czym wrzucamy ziemniaki i marchewkę.
3. Zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem, przykrywamy i gotujemy aż warzywa będą całkiem miękkie.
4. Dodajemy posiekany szczypior, pietruszkę i jogurt. Blenderem miksujemy wszystko na gładką masę.
Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki. Voila!

Najlepsza jest następnego dnia, gdy składniki dobrze się przegryzą. Podajemy oczywiście ciepłą, z ułożonymi na wierzchu, podgrzanymi lub grillowanymi kawałkami łososia.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.