Barszcz biały z jajkiem. Klasyka. Zawsze nam się wydawało, że nie ma jak żurek. Ale ten najlepiej smakuje nam jednak u znajomych, u babci albo w knajpie. W domu zdecydowanie bardziej smakuje wersja zupy z przepisu mamy Sylwii.
Składniki na barszcz biały:
- zakwas pszenny
- 4 ziemniaki
- włoszczyzna: np. duża marchewka, kawałek selera, mała pietruszka, cebula
- duży kawałek kiełbasy (białej lub zwyczajnej)
- pół szklanki śmietany 18%
- 2-3 łyżki chrzanu
- 2-3 jajka
- ząbek czosnku
- majeranek
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 listki laurowe
- po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- sos sojowy/sól/maggi
Jak ugotować barszcz biały?
1. Do ok. 2 l wody wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Doprowadzamy do wrzenia. Po kilku minutach wrzucamy umytą i obraną pietruszkę, cebulę, czosnek i seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min.
2. W tym czasie ścieramy na dużych oczkach marchewkę, a ziemniaki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy wszystko do wywaru.
3. Po chwili dolewamy zakwas, a jeśli mamy barszcz w torebce – mieszamy go ze szklanką zimnej wody i wlewamy do wywaru. Gotujemy 15 min. Możemy też już doprawić solą lub łyżką sosu sojowego.
4. Zupę zaprawiamy śmietaną (najpierw „hartujemy” ją, tzn. w miseczce lub dużym kubku zalewamy ją chochelką gorącej zupy i energicznie mieszamy, by nie powstały żadne grudki – dopiero taką gładką masę śmietanową wlewamy powoli do zupy, powoli mieszając – wtedy nie ma prawa się zwarzyć).
5. Doprawiamy do smaku chrzanem i wsypujemy sporo majeranku i natkę pietruszki. Gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem, a w tym czasie gotujemy jajka na twardo.
6. Podajemy przybrane natką lub listkiem bazylii oraz połówką jajka 🙂 Voila!