Składniki:
* 8 średnich ziemniaków
* 1/2 marchewki
* 2 cebule
* 1 łyżka masła
* 1 l bulionu warzywnego
* kilka gałązek szczypiorku i natki pietruszki
* 150 ml jogurtu naturalnego
* sól, pieprz
* słodka papryka
* kilka plastrów wędzonego łososia atlantyckiego
* opcjonalnie: domowe grzanki czosnkowe
Przygotowanie:
1. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę w piórka.
2. Na maśle podsmażamy cebulę, po czym wrzucamy ziemniaki i marchewkę.
3. Zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem, przykrywamy i gotujemy aż warzywa będą całkiem miękkie.
4. Dodajemy posiekany szczypior, pietruszkę i jogurt. Blenderem miksujemy wszystko na gładką masę.
Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki. Voila!
Najlepsza jest następnego dnia, gdy składniki dobrze się przegryzą. Podajemy oczywiście ciepłą, z ułożonymi na wierzchu, podgrzanymi lub grillowanymi kawałkami łososia.