Ciabatta na ciepło, czyli prosta i pyszna kanapka na dobry początek dnia. Wystarczy zaledwie kilka składników, by zajadać się tą lekką i chrupiącą przekąską. Niestety, ze względu na małże, których On na talerzu nie toleruje, taką ciabattą na ciepło zajada się tylko Ona (i wcale jej z tego powodu nie jest przykro) 🙂
Składniki:
* kromka ciabatty
* kilka wędzonych małż (np. Aakerman)
* garść kiełków (np. rzodkiewki)
* świeżo zmielony pieprz
* świeży koper
* ząbek czosnku
* łyżeczka tartego sera grana padano (lub innego drobno tartego)
* łyżeczka oliwy z oliwek
* cytryna
Przygotowanie:
1. Ciabattę wrzucamy na 3 minuty na patelnię grillową i podpiekamy z jednej strony. Zdejmujemy z grilla i podpieczoną stronę wcieramy czosnek i oliwę, podsypujemy serem. Ponownie wrzucamy na grilla i podpiekamy 3 minuty pod przykryciem.
2. Przekładamy na talerzyk, kładziemy kiełki i małże.
3. Skrapiamy cytryną. Na całość sypiemy świeżo zmielony pieprz i ozdabiamy gałązką kopru. Viola!