Pierwsza, długo wyczekiwana wiosenna botwinka w tym roku. Delikatna w smaku, słodko-kwaśna zupa z botwinką w roli głównej to prosta alternatywa na pyszny obiad w środku tygodnia. Wisienką na torcie jest w niej wyhodowana przez nas bazylia drobnolistna. Po prostu pyszna!
Składniki:
* 2 l bulionu warzywnego
* pęczek botwinki
* 1 duży ziemniak
* 1 czerwona cebula
* 1 mała marchewka
* pęczek kopru
* 3 łyżki octu winnego (lub sok z cytryny)
* 2 łyżki sosu sojowego
* łyżka cukru
* liść laurowy i kilka ziaren pieprzu
* kilka listków bazylii drobnolistnej
Przygotowanie:
1. Buraczki i ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko zakwaszonej wodzie, wyciągamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
2. Wrzucamy je do garnka z bulionem, listkiem laurowym i pieprzem.
3. Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do garnka. Gotujemy ok. 10 minut.
4. Liście i łodygi botwinki drobno siekamy i dodajemy na samym końcu do gotującej się zupy.
5. Przyprawiamy sosem sojowym octem i cukrem. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na końcu dodajemy posiekany koper.