Lato, słońce, działka, a tam… duuuuużo zielska. Piękny to czas, który wykorzystujemy maksymalnie na weekendowe szaleństwa, lenistwo pełną gębą i oczywiście lekkie i pyszne gotowanie. Z zapasów ogródka nie sposób nie skorzystać, toteż (jeśli nie zapomnimy), zabieramy ze sobą siatę szczawiu, z którego potem powstaje pyszna zupa szczawiowa na dobry początek tygodnia. Szczawiowej nie jedliśmy od dzieciństwa, przypomnieliśmy sobie o niej dopiero w tym roku. Cudowny powrót smaków z dawnych lat. Polecamy każdemu 🙂
Składniki (4 porcje):
* 1 cebula
* kubek przepłukanego i posiekanego szczawiu
* 5 młodych ziemniaczków
* 1 marchewka
* 1 mała pietruszka
* ok 1,5 l bulionu warzywnego
* 100 ml śmietanki 18%
* 1 łyżka masła
* 1/2 ząbku czosnku
* 2 jajka na twardo
Przyprawy:
* 2 łyżeczka oregano
* po łyżeczce posiekanego świeżego koperku i natki pietruszki
* szczypta chili
* 2 ziela angielskie
* listek laurowy
* sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na maśle.
2. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, ziemniaki w drobną kosteczkę i razem z zielem angielskim i listkiem laurowym dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą i dusimy 5-10 minut.
3. Wlewamy bulion, przyprawiamy pieprzem, oregano i chili – gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
4. Dodajemy szczaw, po chwili również śmietankę i drobno posiekany koperek.
5. Podajemy z połówką ugotowanego na twardo jajka. Voila!