Burgery śniadaniowe z jajkiem sadzonym trochę inaczej wyglądają u niego, a inaczej u niej. Bo ona lubi, kiedy jest ładnie i zdrowo, a jemu często wystarczy prosto i konkretnie. Nie próbowaliśmy takich burgerów „na mieście”, choć zdarzały się przepyszne bułki na ciepło z jajecznicą (np. w krakowskim CK Browar — tamtych kanapek nie da się zapomnieć! Nie sądziliśmy jednak, że jajko sadzone w takiej kanapce okaże się taką petardą.
Z obawy, że żółtko spłynie nam w większości po palcach, przeciągnęliśmy je trochę dłużej, by nieco mocniej się ścięło. Ale następnym razem zaryzykujemy. W końcu jedzenie burgera = wielki bajzel na buziach i talerzach. Zgodnie stwierdziliśmy, że tę wersję burgerów moglibyśmy jeść codziennie. Na śniadanie, obiad i kolację. No, ale to buła jednak, i bekon, i… samo zło. Pyszne zło! Kto się nie skusi, niech żałuje.
Składniki (jej burger):
* ulubiona buła (tu: chrupiąca, ciemna „bułka ziemniaczana” z Almy)
* jajko sadzone (od wiejskiej kurki)
* plaster bekonu
* liść sałaty z babcinego ogródka
* duży plaster pomidora malinowego
* 4 krążki ogórka małosolnego
* posiekany koperek
Składniki (jego burger):
* ulubiona buła (tu: chrupiąca, ciemna „bułka ziemniaczana” z Almy)
* jajko sadzone (od wiejskiej kurki)
* plaster bekonu
* majonez
Jak zrobić burgery?
1. Bekon wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu, bo bekon sam w sobie tłusty jest :)).
2. Smażymy go z obu stron do chrupkości (pilnujemy, żeby się za bardzo nie pozwijał). Często przewracamy go z jeden na drugą stronę.
3. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
4. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (papier do pieczenia) na ok. 5-7 minut. Wyciągamy i dajemy mu chwilkę wystygnąć.
5. Jeśli chcesz, aby Twoja bułeczka była chrupiąca, możesz ją włożyć na chwilkę do piekarnika razem z bekonem.
6. Przygotowujemy jajka sadzone.
7. Składamy naszego burgera: a więc sałata, jajko sadzone, bekon, warzywa i majonez 🙂
Voila!
aj pyszny burger 🙂 domowe najlepsze
podrzucam fajny sposób na domowe bułki do hamburgerów
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/domowe-hamburgery.html
domowe burgery najlepsze
http://ronddel.blogspot.com/?q=burger+przepisy
Pyszny!!!! Ja polecam na śniadania, przekąski i imprezy sery, masełko, chleb i inne domowe pyszności, proste przepisy do samodzielnego wykonania http://blog.winoiser.com
Fantastycznie wygląda Twój burger. Oryginalnie na śniadanie dla każdego niejadka.
Polecam też pyszne sałatki http://www.przepis-kulinarny.pl/przepisy-na-salatki-4-3.html
Może się przyda: O wartości biologicznej pokarmu – http://www.stachurska.eu/?p=17871 .
Chętnie spróbuję, a ja polecam każdemu spróbować zrobić swojski serek, masło, chleb i inne wyroby, proste przepisy http://blog.winoiser.com
typowy przepis dla typowych nierobów, mających wiecznie czas na wszystko. człowiek który musi wstać o 6 żeby być na 8 w fabryce na pewno będzie sobie grillował, obsmażał i jeszcze bułeczki z Almy przynosił
Pozdrawiają typowe nieroby, które wstają po 5, pracują, w domu są przed 18, ale w weekendy starają sobie zrekompensować szybkie tempo życia 🙂
Smażąc burgery i przynosząc bułeczki z Almy 😀 Oooooo yeaaaah!
Wygląda przepysznie. Na pewno spróbuję, chociaż tak jak Wy trochę brak czasu w ciągu tygodnia 🙂 Pozdrawiam