[wcp-carousel id="2193"]

Jajka w majonezie, czyli kolacja dla dwojga

Nasza recepta na miły i spokojny wieczór we dwoje: dobry film, dobre i schłodzone piwko i oczywiście coś na ząb – najlepiej coś, co nie wystygnie, coś, co można sobie powoli podjadać i szybko się nie skończy i oczywiście dobrze, żeby nie były to po raz kolejny chipsy 😛 Tak więc, gdy On biegnie po dobre i schłodzone piwko, Ona pędzi do lodówki, by wyczarować coś szybkiego i ładnego, co niekoniecznie zaznało  przyjemności zażywania kąpieli w rozgrzanym do czerwoności oleju 🙂 Tym razem trafiło na jajka w majonezie w towarzystwie warzyw, chrupka i niezdrowego majonezu (a co!)


Składniki:

kilka jajek
kilka listków sałaty
pół papryki (kolor dowolny)
kilka pomidorków koktajlowych
kilka oliwek
ogórek, kukurydza – co mamy 🙂
ketchup i majonez

Przygotowanie:

1.
Nastawiamy wodę do gotowania jajek. W tym czasie jajka najlepiej wrzucić do miski z gorącą wodą (doznają mniejszego szoku, gdy włożymy je do garnka z wrzątkiem i zmniejszymy ryzyko pęknięcia). 

2. Do gotującej się wody można też dodać kilka kropel octu – podobno to też pomaga na „nie pękanie” – nie wiemy, czy to prawda, ale na wszelki wypadek zawsze dodajemy. Gdy woda zacznie wrzeć, wkładamy delikatnie jajka i gotujemy 5 minut.
3. Gdy jajka się gotują, myjemy i kroimy wszystkie warzywa, rozkładamy je na sałacie, zostawiając miejsce na jajka.
4. Gdy jajka się ugotują, zalewamy je zimną wodą, by ostygły. Obieramy, kroimy na połówki, kładziemy majonez, ketchup, oliwki. Opcjonalnie dodajemy pieprz, sól i zieleninkę, np. koperek – będzie apetyczniej wyglądać. Dołączamy jakiekolwiek pieczywo.
5. Czekamy na powrót dostawcy z chłodnym piwkiem – wraz ze stołem rzecz jasna 😉

Przyjemnych wieczorów!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.