Uwielbiamy tosty, co tu dużo gadać! Pod każdą postacią i w towarzystwie niemal wszystkich składników. Tosty to zdecydowanie weekendowe danie Darka, który wielbi eksperymenty i nie żałuje farszu. Tym razem tosty z konkretną porcją jaja, szynki i sera. Do tego mnóstwo szczypiorku, kolendry czy pomidorów i oczywiście podkreślający smak majonez czy pikantny ketchup. Danie dla wszystkich, którzy lubią konkretnie zacząć dzień.
Tost z jajkiem – składniki na 1 porcję:
- 2 łyżeczki masła
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 rozmącone w miseczce jajka
- plaster ulubionego sera żółtego
- plaster ulubionej szynki
- 3 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta soli i pieprzu
Tosty z jajkiem – jak przygotować:
1. Na rozgrzanej patelni roztapiamy łyżeczkę masła.
2. Kładziemy kromkę chleba tostowego, a kiedy margaryną się nieco roztopi, przewracamy tost na drugą stronę.
3. Podgrzewamy naszą kromkę, aż uzyskamy pożądaną chrupkość i odkładamy chlebek na talerz.
4. Na tej samej patelni roztapiamy drugą łyżeczkę masła i wlewamy rozbełtane jajka.
5. Tuż po wlaniu kładziemy na nich tosta w centralnej części patelni.
6. Czekamy, aż jajka się zetną i przewracamy całość na drugą stronę (jajka mamy więc na górze, grzankę pod spodem).
7. Na środku kładziemy szynkę i szczypiorek. Zawijamy boki ściętego jajka do środka.
8. Na złożone boki jajka kładziemy ser żółty (zapobiega rozłożeniu się jajka na boki) i przygniatamy drugim tostem.
9. Całość podgrzewamy na patelni po dwa razy z każdej ze stron, aż ser się roztopi.
10. Wykładamy na talerze, kroimy w trójkąciki, posypujemy szczypiorkiem, ewentualnie innymi ulubionymi dodatkami. Voila!