Pyszny i najłatwiejszy sos pieczarkowy, jaki znamy – świetnie sprawdzi się do duszonego, grillowanego lub gotowanego mięsa, krokietów czy makaronu. Tym razem dodaliśmy go do wołowiny, na której gotował się rosół. Pyszne, miękkie mięso idealnie skomponowało się z delikatnym, pachnącym tymiankiem sosem pieczarkowym (także zresztą przygotowanego na bazie bulionu). Ta wersja sosu jest naprawdę lekka i nie zabiera zbyt wiele czasu.
Składniki:
* 350 g niezbyt dużych pieczarek
* łyżka masła
* 1/2 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody lub bulionu grzybowego, np. z kostki)
* 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
* mała czerwona cebulka
* ząbek czosnku
* 1/2 kieliszka rumu
* łyżka musztardy miodowej (krem z gorczycy)
* łyżka jasnego sosu sojowego
* 2 łyżki gęstego jogurtu
* sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na połówki (jeśli są duże – to na ćwiartki). Wrzucamy razem z posiekaną cebulką i ząbkiem czosnku na roztopione na patelni masło i obsmażamy, aż pieczarki będą zarumienione.
2. Dodajemy musztardę i rum – gotujemy chwilkę, mieszając. Jogurt dokładnie łączymy w szklance z kilkoma łyżkami sosu. Przekładamy na patelnię wraz z bulionem i sosem sojowym.
3. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem i solą – gotujemy całość ok. 3 minuty , co jakiś czas mieszając. Voila!