Dziś o tym, jak ugotować idealne jajka na miękko…
Pogoda znów nas rozpieszcza. Tak słoneczny poranek trzeba więc było przywitać równie słonecznym śniadaniem. W ruch poszły jajka i pyszne, słodkie pomarańcze. Pomarańcze stawiają na nogi równie skutecznie jak kawa. Jeśli więc potrzebujemy energii, zamiast kolejnej dawki kofeiny – warto sięgnąć po prostu po pomarańcze. Oto, jak przygotować idealne jajka na miękko, a przy okazji pyszne śniadanie w 10 minut.
Składniki:
* 4 jajka
* 3 pomarańcze (najlepiej wyciągnięte z lodówki)
* kilka truskawek
* sól
* świeżo mielony pieprz
* świeże pieczywo
* łyżeczka octu winnego
Przygotowanie:
1. Wyciskamy sok z pomarańczy i wstawiamy do lodówki.
2. Jajka płuczemy, po czym przekładamy je do miseczki z gorącą wodą. Trzymamy je tam aż do momentu wrzucenia do wrzątku. Dzięki temu nie popękają.
3. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką octu i delikatnie przekładamy do niego jajka.
4. Woda z jajkami przestanie się na chwilę gotować – od momentu „bąblowania” wody jajka trzymamy w niej dokładnie dwie i pół minuty, po czym wstawiamy garnek z jajkami pod strumień zimnej wody. Po chwili jajka wyciągamy i suszymy.
5. Smak jajek świetnie podkreśli sól i świeżo mielony pieprz. Voila 🙂