Pierwszy domowy chleb w naszym domu. Nie wiemy, dlaczego dopiero teraz. Może dlatego, że bez odpowiedniej maszyny, która robi wszystko sama, wydaje się to zbyt trudne i czasochłonne. Czasu trzeba rzeczywiście troszkę poświęcić, choć więcej w tym wszystkim czekania niż pracy. Nieskomplikowanej zresztą. Trzeba jednak odrobiny cierpliwości, doglądania i chuchania na chlebek – po prostu trzeba oddać mu na tę chwilę całe swoje serce.
Chleb jest niesamowity. Puszysty w środku i baaardzo chrupiący na zewnątrz – chwilami aż za bardzo! Dawno nie widzieliśmy takiego bałaganu przy krojeniu pieczywa. Ale to sama przyjemność. Połowa od razu trafiła w ręce mamy, która natychmiast nabrała ochoty na własną wersję…
Z uwagi na słodką nutkę, czyli obecność rodzynek, najlepiej pasuje do chleba miód, powidła lub po prostu świeże masło. No, chyba że zrezygnujemy z rodzynek – wtedy hulaj duszo…
Składniki:
* 1 1/2 szklanki ciepłej wody
* 1 1/4 mąki pszennej razowej
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 paczka suchych drożdży (tu Delecta, 8 g)
* garść rodzynek
* garść posiekanych orzechów nerkowca
* oliwa do wysmarowania miski
4. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy na nim ciasto, obsypujemy odrobiną mąki i pozostawiamy na ok. godzinę, by odpoczęło (w tym czasie kulka nieco osiądzie).
5. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni (termoobieg), na samym dole wstawiamy naczynie z ciepłą wodą.
6. Nacinamy ciasto w kilku miejscach (jak nam się podoba – u nas krzyżyk przez środek) i wstawiamy blachę z ciastem do piekarnika. Pieczemy 35 minut na złoty kolor. Voila!
mmm… ekstra chlebek, ale bym takiego zjadła:) ja ostatnio robiłam cebularze zobacz, wyszły naprawdę rewelacyjne
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/cebulaki.html
fajne, na pewno kiedyś spróbuję 😉
Bardzo lubię drożdżowe ciasto na słodko i na słono, a takie z cebulką… mniam! 🙂
zobaczcie też domowe bułeczki orkiszowe z makiem
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/domowe-bueczki-orkiszowe-z-makiem.html
doskonały chleb.dlaczego nie go w sklepach ?
uwielbiam domowy chleb:)
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/07/chleb-penoziarnisty-skadniki-0.html
Pycha, polecam tez moje domowe pieczywo.
Wygląda rewelacyjnie. Pociekła mi ślinka, mimo że jadłam już śniadanie. Też piekę chleb i na dodatek wyłącznie taki jadam od pięciu lat. Na zakwasie z różnymi dodatkami. http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/2014/02/05/bieganie-chleb-nasz-powszedni-a-propos/
my wciąż przed 🙂 miłego dnia!
Świetny pomysł z połączeniem składników.
Polecam też
http://inews.com.pl/WordPress3/jagodzianki
Polecam chleb orzechowy – http://www.stachurska.eu/?p=6928 .
Wygląda przepięknie i pewnie tak też smakuje! Uwielbiam orzechy nerkowca, do tego domowej roboty chlebek!
Bo domowe chleby najlepsze 🙂 Polecamy tez i nasz przepis na błyskawiczny i bardzo prosty chlebek 🙂 http://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/item/282-domowy-chlebek.html
dziękujemy, przetestujemy 🙂
To nie chleb to deska!
niki, w życiu takiej smacznej deski nie jedliśmy 😉
domowe pieczywo jest najlepsze, ja polecam focaccie, http://qchennekaprysy.blogspot.com/2014/02/focaccia-przepis-na-ciasto.html
Taki trochę bakaliowy ten chleb:-) Nie przepadam za rodzynkami, w ciastach, ciekawe jak byłoby z chlebem?
Jeśli lubisz pieczywo z dodatkiem słodkości – powideł czy miodu, to na pewno będzie Ci smakować. Jeśli nie chcesz ryzykować, zrezygnuj z rodzynek. Możesz też dodać, np. pestki słonecznika czy ulubione orzechy…
Aż mi zapachniało 🙂 Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com
Niesamowicie wygląda Twój chlebek. A Od siebie polecam bułeczki owsiane:) http://kuchnianatki.blogspot.com/2014/01/buki-owsiane.html
swojski chlebuś jest najlepszy 🙂 przynajmniej wie sie z czego sie go robi…
– – – –
http://www.alestrona.net/782/torcik_lodowy_kinder_bueno.html
wygląda naprawdę zachęcająco
Chętnie pochrupałabym taki świeżutki domowy chlebuś z domowym masełkiem, do tego domowy jogurt ze świeżymi owocami – mmmm mniam. Rozmarzyłam się troszeczkę. Dla odmiany podzielę się z Wami cudownymi bułeczkami. Zapraszam http://to-tylko-blog.blog.pl/category/pieczywo/
Przepyszny chlebek, a dzięki użytym dodatkom jest też mega pożywny. Natomiast co się tyczy samych orzechów nerkowca, są niezmiernie wartościowe i zdrowe: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/5-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-orzechy – warto poczytać, czasem takie orzechy działają skuteczniej niż niejeden lek.