[wcp-carousel id="2193"]

Domowy chleb z orzechami nerkowca i rodzynkami

Domowy chleb z orzechami nerkowca i rodzynkami

Pierwszy domowy chleb w naszym domu. Nie wiemy, dlaczego dopiero teraz. Może dlatego, że bez odpowiedniej maszyny, która robi wszystko sama, wydaje się to zbyt trudne i czasochłonne. Czasu trzeba rzeczywiście troszkę poświęcić, choć więcej w tym wszystkim czekania niż pracy. Nieskomplikowanej zresztą. Trzeba jednak odrobiny cierpliwości, doglądania i chuchania na chlebek – po prostu trzeba oddać mu na tę chwilę całe swoje serce.
Chleb jest niesamowity. Puszysty w środku i baaardzo chrupiący na zewnątrz – chwilami aż za bardzo! Dawno nie widzieliśmy takiego bałaganu przy krojeniu pieczywa. Ale to sama przyjemność. Połowa od razu trafiła w ręce mamy, która natychmiast nabrała ochoty na własną wersję…

Z uwagi na słodką nutkę, czyli obecność rodzynek, najlepiej pasuje do chleba miód, powidła lub po prostu świeże masło.  No, chyba że zrezygnujemy z rodzynek – wtedy hulaj duszo…

Składniki:
*  1 1/2 szklanki ciepłej wody
* 1 1/4 mąki pszennej razowej
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 paczka suchych drożdży (tu Delecta, 8 g)
* garść rodzynek
* garść posiekanych orzechów nerkowca
* oliwa do wysmarowania miski

Przygotowanie:
1. Do miski przesiewamy przez sitko mąkę, drożdże i sól. Zalewamy ciepłą wodą i mieszamy – tak, by ciasto zrobiło się jednolite i lepkie (najlepiej zrobić to mikserem).
2. Powierzchnię miski, której nie dotyka jeszcze ciasto, natłuszczamy oliwą, nakrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, by wyrosło.
3. Blat obsypujemy odrobiną mąki, wykładamy ciasto i zagniatamy. Dodajemy rodzynki i orzechy i porządnie zagniatamy, tak, by równomiernie połączyły się z ciastem i formujemy w coś na kształt kulki.
4. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy na nim ciasto, obsypujemy odrobiną mąki i pozostawiamy na ok. godzinę, by odpoczęło (w tym czasie kulka nieco osiądzie).
5. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni (termoobieg), na samym dole wstawiamy naczynie z ciepłą wodą.
6. Nacinamy ciasto w kilku miejscach (jak nam się podoba – u nas krzyżyk przez środek) i wstawiamy blachę z ciastem do piekarnika. Pieczemy 35 minut na złoty kolor. Voila!

Chleb z orzechami nerkowca i rodzynkami

Chleb z orzechami nerkowca i rodzynkami

Chleb z nerkowcem i rodzynkami
Chleb z nerkowcem i rodzynkami
Domowy chleb
Domowy chleb


25 thoughts on “Domowy chleb z orzechami nerkowca i rodzynkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.