Grillowany indyk czy kurczak to jeden z naszych ulubionych pomysłów na obiad w czasie zabieganego tygodnia. Prosta marynata ze składników, które zawsze mamy w lodówce, wdzięczny w przygotowaniu indyk i nasze ulubione dodatki – kuskus, ryż, ziemniaki, grillowane warzywa lub surówka… No i ta natka pietruszki – czyż nie wspaniała z niej czupryna? 😀
Składniki:
* 1/2 kg filet z indyka
* świeżo mielony pieprz
* świeżo mielona sól
Marynata:
* 4 łyżki sosu sojowego
* 2 łyżeczki musztardy miodowej
* łyżeczka czerwonego octu winnego lub soku z cytryny
* szczypta imbiru, curry i chilli
Przygotowanie:
1. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.
2. Mięso myjemy, oczyszczamy, suszymy, kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie obtaczamy marynatą. Wstawiamy na 15 min. do lodówki i w tym czasie zabieramy się za dodatki.
3. Kawałki indykawrzucamy na dobrze rozgrzanego grilla i grillujemy z dwóch stron (ok. 7 min na każdą), co jakiś czas przyciskając je drewnianą łyżką.
4. Pod koniec grillowania dolewamy nieco wody, która w połączeniu z przypieczoną marynatą, stworzy sos, którym polewamy mięso lub dodatki. A już na talerzach przyprawiamy dodatkowo solą i pieprzem.
Voila 🙂