[wcp-carousel id="2193"]

Aksamitna zupa krem ziemniaczana z grillowaną papryką

Aksamitna zupa krem ziemniaczana z grillowaną papryką

Zaczyna się najmocniejszy sezon na nasze ukochane, rozgrzewające i błyskawiczne zupy kremy. Dziś w roli głównej białe warzywa, czyli ziemniaki, seler i pietruszka. Fajnym dodatkiem okazały się paski grillowanej papryki, prażone płatki migdałowe i świeża bazylia. Zupa jak zwykle będzie nam towarzyszyć przez kilka dni 🙂

Składniki:

* 1 kg ziemniaków
* duży seler
* duża pietruszka z natką
* 1/2 pęczka koperku
* gałka muszkatołowa
* 3 goździki
* słodka i ostra papryka
* curry i imbir w proszku
* sos sojowy (lub Vegeta)
* świeżo mielony pieprz
* płatki migdałów
* papryka czerwona
* listki bazylii
* 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, podsmażamy seler, dorzucamy cebulę i podsmażamy kolejne 3 minuty.
3. Dodajemy ziemniaki i pietruszkę. Dolewamy tyle wody, aby warzywa były przykryte, wrzucamy 1/2 łyżeczki curry, odrobinę imbiru i goździki. Doprowadzamy do wrzenia – następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (im drobniej je pokroimy, tym krócej musimy gotować).
4. W tym czasie siekamy koper i natkę pietruszki – dorzucamy pod koniec gotowania.
5. Przyprawiamy sosem sojowym, papryką i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie miksujemy na gładką masę. Jeśli jest dla nas za gęsta, możemy dodać nieco przegotowanej wody.
6. Na rozgrzanego grilla wrzucamy na kilka minut cienkie paski czerwonej papryki (pod koniec także na kilka chwil migdały).
7. Już na talerzach można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Voila!



1 thought on “Aksamitna zupa krem ziemniaczana z grillowaną papryką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.