Jajka sadzone, czyli… szybkie śniadanie lub lunch w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty stać długo przy kuchence. Jajka rozbijamy na odrobinę rozgrzanej oliwy z oliwek – nie przypalają się, są delikatnie zrumienione i chrupiące na brzegach. Krucha i orzeźwiająca sałatka z oliwkami i sokiem z cytryny jest dla nich świetnym kompanem.
Składniki:
* 2 jajka
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* sól, pieprz
Na sałatkę:
* kilka listków sałaty lodowej
* 6 oliwek
* kawałek czerwonej papryki
Sos do sałaty:
* najlepiej winegret (zobacz przepis na sos winegret)
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
2. Jajka myjemy i rozbijamy delikatnie nad patelnią. Przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Smażymy jajka na małym ogniu, aż z brzegu zrobią się delikatnie przyrumienione (uważamy, by żółtko zbytnio się nie ścięło).
4. Sałatę lodową łączymy z oliwkami i papryką. Wykładamy na talerze i polewamy sosem winegret. Voila!