W upalne dni pierogi z jagodami (autorstwa naszej Mamy) najlepiej smakują nieco schłodzone i z dodatkiem jogurtu. Do jagodowego nadzienia dodajemy tylko cukier. Ciasto nie wymaga wielu składników i poświęcenia mu zbyt wiele czasu, dlatego ten rodzaj pierogów świetnie sprawdzi się jako letni obiad.
Na ciasto:
* 1/2 kg mąki tortowej
* łyżka stołowa oleju
* płaska łyżeczka soli
* ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
* łyżka stołowa oleju
* płaska łyżeczka soli
* ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
Na farsz:
400 g świeżych jagód
3 łyżeczki cukru
Opcjonalnie: masło
Przygotowanie:
1. Jagody płuczemy i suszymy. Posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy.
2. Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy ciasto. Wody dodajemy na końcu tyle, aby ciasto nie było zbyt lepkie i mokre ani zbyt suche i rozpadające się. Jeśli dodamy za dużo wody, ratujemy się mąką 🙂
3. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy miseczką, a drugą rozwałkowujemy. Gdy jest gotowa, bierzemy się za następną. Szklanką wykrawamy z ciasta kółka.
4. Łyżeczką nakładamy nieco farszu na środek każdego wykrojonego wcześniej kółka ciasta. Składamy pieroga, sklejamy dokładnie, a brzegi przyciskamy dookoła widelcem.
5. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy 3 min., odcedzamy i wykładamy na talerze.
3. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy miseczką, a drugą rozwałkowujemy. Gdy jest gotowa, bierzemy się za następną. Szklanką wykrawamy z ciasta kółka.
4. Łyżeczką nakładamy nieco farszu na środek każdego wykrojonego wcześniej kółka ciasta. Składamy pieroga, sklejamy dokładnie, a brzegi przyciskamy dookoła widelcem.
5. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy 3 min., odcedzamy i wykładamy na talerze.
Opcjonalnie na gorących pierogach rozpuszczamy odrobinę masła i posypujemy cukrem.